ЕСП Развој и управување на човечки ресурси

ЕСП РАЗВОЈ И УПРАВУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ

ПОЗИТИВНИ ПРИДОБИВКИ ОД УЧЕЊЕ НА НОВИ ВЕШТИНИ

pozitivni-pridobivki-od-uchenje-na-novi-veshtini

Дали сте забележале како се чувствувате секогаш кога ќе научите нешто ново? Постои чувство на исполнетост и самодоверба, зарем не?

Сѐ повеќе се истражува на оваа тема, но и се докажуваат сите (досега забележани) позитивни придобивки од учењето на нови вештини. Всушност, се смета дека изборот - учење на нова вештина е најдобрата инвестиција во себе.

Според одредени истражувања, доколку слободното време или, пак, времето во кое сме непродуктивни и полни со досада, го пренасочиме со фокус кон учење на нешто ново, позитивно влијае на целокупното психофизичко здравје.

Со тоа стануваме позитивен пример на луѓето околу нас. На некој начин дејствуваме „заразно„ со иницијативата, проактивноста и енергијата.


Новите вештини наспроти стравот

Ако стравот е најголемиот непријател на човекот, тогаш изучувањето на нови вештини е најдобриот начин да му се спротивставиме. Многу често се случува недостатокот на одредени вештини и знаења дополнително да го поддржува стравот, а со тоа и нас лично не враќа чекори наназад од работите што долго време сме ги посакувале. Што можеме да

направиме ?

Ајде, читајќи го овој блог да се охрабриме и да започнеме со учење на нешто ново, па макар и нешто мало што нема да ни одземе многу време, како за почеток! Со сигурност ќе ги почувствувате сите позитивни придобивки од учењето на нови вештини. Исто така, со текот на времето овој мал чекор со сигурност , ќе ве охрабрува да продолжувате во личната  надградба.


pozitivni-pridobivki-od-uchenje-novi-veshtini

4 позитивни придобивки од учење на нови вештини

Има многу позитивни придобивки од учење на нови вештини, но ако ги сумираме и групираме може да издвоиме 4 кои се важни за добробитот на личноста и човекот.

1.   Го подобрува функционирањето на умот и меморијата.

2.   Ја зголемува менталната благосостојба и среќа.

3.   Негува врски со другите на поинакво ниво.

4.   Ве одржува во чекор со напредокот на различни полиња.

4 причини за учење на нови вештини

Секако, постојат и причини зошто е добро да практикуваме учење на нови вештини. Па така, ако погоре наброивме кои се позитивните придобивки, сега можеме да погледнеме и зошто е добро да учиме нови вештини.


1.   Поттикнува мотивација

-Малите победи во денот се силни мотиватори кои доколку се нанижат едно по друго и се во континуитет, ќе не поддржат во градењето на здрави навики.

2.   Исполнето и продуктивно време

- Имаме избор и можеме да одлучиме како ќе го поминеме слободното време, дали скролајќи на телефон или, пак, во учење на нешто ново со кое ќе бидеме

во тек со времето, иновациите и информациите.

3.   Подобрува самодоверба

-Надградбата на знаењето е силно поврзана со растот на самодовербата на многу полиња и аспекти од животот. Почнувајќи од самодовербата да аплицираме за работата која отсекогаш сме ја сакале па сѐ до комуникација со блиските луѓе.

4.   Нѐ прави флексибилни и адаптивни

-Новите вештини, знаења и практики нѐ прават повешти и снаодливи во новите ситуации. Вмрежувањето со информации и луѓе ни отвораат нови врати и перспективи.Читајќи го овој блог заедно наброивме и заклучивме колку е важно за нас самите, да учиме нови вештини. Тимот на ЕСП ве охрабрува да ја погледнете нашата палета на услуги со кои ќе го поддржиме вашиот раст и развој.


Контактирајте нѐ за повеќе информации околу есенските уписи за јазичните и компјутерските курсеви, но и обуките за професионален и личен раст и развој.

Наскоро ќе можете да прочитате новости, совети и структура на програмите за сите:

Јазични курсеви

Француски јазик

Италијански јазик

Шпански јазик

Турски јазик

Грчки јазик

Руски јазик

Македонски јазик за странци

Албански јазик

Компјутерски курсеви

Канцелариско работење (word, excel, powerpoint)

Графички дизајн (Photoshop, Indesign, Illustrator)

Проектирање (AutoCAD, ArchiCAD)

Програмирање (Python, C++ )

Обуки и работилници

Развивање емотивна интелигенција

Мотивација

Застапување интереси

Решавање проблеми и донесување одлуки

Ефективно водење состаноци

Справување со тешки клиенти

Управување со тешки ситуации

Менаџирање со работна сила од далечина

Тим и градење тимови

Управување со тимови со високи перформанси

Стратешко планирање

Ангажираност на работното место

Управување со промени

Управување со проекти

Презентациски вештини

Иновативност и креативност (надвор од рамката)

Развој и управувањена човечки ресурси

Обука на обучувачи (ToT)

Вештини за преговарање

Стрес и управување со стрес

Ефективно управување со времето

Продажба и техники на продажба

Ефективно лидерство и менаџмент

Комуникациски вештини

Коучинг

Коучингот ќе ви помогне да покренете акција и да го надминете она што ве кочи и не ви овозможува напредок и успех во вашиот личен и професионален живот

Види повеќе

Можеби ќе ве интересира:

КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ: Одлики на асертивна комуникација

ЗГОЛЕМУВАЊЕ КРЕАТИВНОСТ: 5 совети за да станете покреативни

КВАЛИТЕТНА РАБОТА: Совети и насоки како полесно да стигнете до неа

Тековни УПИСИ АНГЛИСКИ ЈАЗИК во ЕСП

ОПШТ АНГЛИСКИ А1-Ц1

ИЕЛТС

ТОЕФЛ

Тековни ЈАЗИЧНИ уписи во ЕСП

ГЕРМАНСКИ ФРАНЦУСКИ

Албански Грчки

Руски Турски

Јазик

Компјутери

Обуки и работилници


Коучинг


Настани и опрема


Преводи

За Блогот

е-пошти: esp@esp.com.mk;

info@esp.com.mk

Телефони: 2 32 46 041 / 

075 446 706 /

071 324 170 

Повеќе од две децении со вас до вашиот успех

ЕСП - РАЗВОЈ И УПРАВУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ