ESP Logo

ЕСП РАЗВОЈ И УПРАВУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ

6 Новогодишни резолуции за подобар живот во 2022 година

9 НОВОГОДИШНИ РЕЗОЛУЦИИ ЗА ПОДОБАР ЖИВОТ ВО 2022 ГОДИНА 1

Новогодишните резолуции се одличен начин да го заокружите минатото и да почнете да се фокусирате на идните предизвици. Според истражувањата, обичајот со новогодишни резолуции ја подобрува самодовербата и ви ги зголемува можностите да направите позитивни промени.

Но, не секој прави исти новогодишни резолуции. Новогодишните резолуции треба да зависат од вашите желби и цели. За да ги пронајдете идеалните планови за вас, инспирирајте се со овие 6 новогодишни резолуции за подобар живот во 2022 година:

1. ЌЕ БИДАМ ИСКРЕН/А СО СЕБЕ

Често, луѓето ги забораваат своите лични цели и желби на сметка на туѓите. На пример, многу луѓе ја одбираат кариерата која ја сакале нивните родители, а не таа која ги исполнува. Или, пак, многу луѓе имаат пријатели кои ги прават несреќни, но се дружат со нив од навика. За да ги остварите сите позитивни промени кои сте ги наумиле, потребно е да бидете искрени со себе. Направете новогодишни резолуции кои ќе ви помогнат да

ја задржите транспарентноста.

На пример, запрашајте се што, навистина, сакате и кои се вашите вредности и соништа. Потоа, размислете што ве носи поблиску, а што подалеку од нив. Кажете си искрено дали сте на правилниот пат и дали ги преземате вистинските чекори. Кога ќе станете поискрени со себе, ќе знаете што точно ве прави среќни и ќе можете самоуверено да се упатите кон тоа.

9 НОВОГОДИШНИ РЕЗОЛУЦИИ ЗА ПОДОБАР ЖИВОТ ВО 2022 ГОДИНА 2

2. ЌЕ СЕ ГРИЖАМ ЗА МОЕТО ЗДРАВЈЕ

Иако е многу стара, поговорката „здраво тело, здрав дух“ сѐ уште важи и во XXI век. Факт е дека доколку не се грижите за вашето здравје (и физичко и ментално), ќе немате доволно енергија да се справите со проблемите и да имате продуктивно и исполнително секојдневие. Оваа новогодишна резолуција е совршена за нови почетоци во 2022 година.

Неколку идеи за подобрување на вашето здравје се здрава исхрана, повеќе пешачење и

физичка активност, медитација, јога и започнување на креативно хоби. Запаметете дека за да ја остварите вашата цел, потребно е таа да биде реалистична и измерлива, а не апстрактна. На пример, наместо да кажете дека повеќе ќе пешачите, ветете си дека во 2022 година ќе пешачите секој втор ден по половина час.

3. ЌЕ БИДАМ ОТВОРЕН/А ЗА НОВИ ИСКУСТВА

Како ќе си го подобрите квалитетот на животот ако постојано излегувате на истите места и постојано седите пред телевизорот или компјутерот? Многу е потешко да предизвикаме позитивни промени кога сме заглавени во непродуктивна рутина. Затоа, во 2022 година ви препорачуваме да бидете отворени за нови искуства. Ако отсекогаш сте сакале да научите руски, запишете се на курс по руски јазик, или, пак, ако ве привлекува цртање, приклучете се на обука за Photoshop или Illustrator.

Покрај стекнување нови корисни знаења, обидете се да ја промените рутината и на поедноставни начини. На пример, посета на музеј, читање книга, водење дневник, прошетки во природа итн. Со нови искуства, се прошируваат нашите видици и

значително се подобруваат нашите умствени способности.

9 НОВОГОДИШНИ РЕЗОЛУЦИИ ЗА ПОДОБАР ЖИВОТ ВО 2022 ГОДИНА 5

4. ЌЕ ГИ ЗАВРШУВАМ ОБВРСКИТЕ НАВРЕМЕ

Едни од најчестите проблеми во XXI век се прокрастинацијата и недостатокот на мотивација. Со лесен пристап до бескрајно многу содржини на интернет, ретко кој не ги одолговлекува своите обврски. Но, клучот до среќниот и квалитетен живот е одговорноста. Верувајте,доколку во 2022 година навреме ги завршувате обврските, целата година ќе ви оди како песна.

Со добра организација на време и обврски, нема да ви висат над глава

десетици незавршени задачи, туку секогаш ќе бидете ослободени и отворени кон

нови поубави искуства. Една техника која помогнала на многу прокрастинатори е

да се избегнуваат креативните изговори и дистракции. Наместо нив, почнете да

работите на обврската веднаш штом ќе ви дојде на ум! Можете да се потсетувате

со аларми, белешки и организациски календари.

5. ЌЕ ПОСТАВАМ ЗДРАВИ ГРАНИЦИ

Доколку постојано се запоставувате себе на сметка на другиот и не сте верни на сопствениот збор, потребно е да научите да поставите здрави граници. Никој нема да каже „не“ во ваше име, затоа секогаш треба да се борите и да го застапувате вашето стојалиште. Границите треба да ги поставите и во однос на другите, но и во однос на себе. Оваа особина е клучна за саморазвој и градење на животот кој сакате да го имате.

Размислете кои граници треба да ги поставите и започнете со некоја мала и

полесна. На пример, ветете си на себе дека нема веќе да озборувате на работа

или дека нема да дозволите некој да ги игнорира вашите ставови. Потоа,

дејствувајте во согласност со тоа ветување. На почетокот можеби ќе ви биде

тешко, но за кратко време ќе ви стане навика.

9 НОВОГОДИШНИ РЕЗОЛУЦИИ ЗА ПОДОБАР ЖИВОТ ВО 2022 ГОДИНА 3

6. ЌЕ ГИ ОСТВАРАМ МОИТЕ ПЛАНОВИ

Најдобрата новогодишна резолуција е да ги остварите вашите планови за новата година. Без разлика дали фоксуот во 2022 година ќе ви биде на личен или професионален развој, потребно е да преземете акција за да ги реализирате вашите планови и цели.

Истражувањата покажуваат дека ќе имате далеку помалку можности да ги остварите плановите доколку вашите резолуции се нереални, апстрактни или, пак, доколку се наметнати од општеството. За да ги избегнете овие грешки и за да ги остварите новогодишните планови, пожелно е да ја следите SMART тактиката:

        

  • Specific (Специфични) – Новогодишната резолуција треба да

биде јасна и конкретна. На пример, ќе научам 10 нови француски зборови оваа

недела.

        

  • Measurable (Мерливи) – Пожелно е резолуцијата да биде

мерлива. На пример, ќе користам социјални мрежи помалку од половина час дневно.

        

  • Achievable (Возможни) – Целта мора да биде возможна и

достижна. Затоа, темелно и објективно размислете за вашите способности,

слободното време кое го имате и ресурсите кои ви се на располагање.

        

  • Relevant (Релевантни) – Запрашајте се дали резолуцијата ви

е вистински важна и дали ви е ваша или е наметната од некој друг! За да ги

остварите целите, тие треба да извираат од вашите желби и вредности кои ќе

бидат искрени, оптимистични и кои нема да бидат самодеструктивни. 

        

  • Time-bound (Временски обврзани) –Истражувањата покажуваат

дека кога луѓето ќе ги поврзат целите со конкретно време, тие имаат поголеми

можности да ги остварат. На пример, доколку сакате да го намалите стресот, ветете си

дека секој ден ќе одвојувате по половина час за медитација.

Насоки, начини, техники и методи за полесно и побрзо остварување на вашите

зацртани планови за 2022 може да добиете преку обуките или коучинг сесиите во

ЕСП.

Со среќа во Новата 2022 година!

Наскоро ќе можете да прочитате новости, совети и структура на програмите за сите:

Јазични курсеви

Англиски јазик

Германски јазик

Француски јазик

Италијански јазик

Шпански јазик

Турски јазик

Грчки јазик

Руски јазик

Македонски јазик за странци

Албански јазик

Компјутерски курсеви

Канцелариско работење (word, excel, powerpoint)

Графички дизајн (Photoshop, Indesign, Illustrator)

Проектирање (AutoCAD, ArchiCAD)

Програмирање (Python, C++ )

Обуки и работилници

Развивање емотивна интелигенција

Мотивација

Застапување интереси

Решавање проблеми и донесување одлуки

Ефективно водење состаноци

Справување со тешки клиенти

Управување со тешки ситуации

Менаџирање со работна сила од далечина

Тим и градење тимови

Управување со тимови со високи перформанси

Стратешко планирање

Ангажираност на работното место

Управување со промени

Управување со проекти

Презентациски вештини

Иновативност и креативност (надвор од рамката)

Развој и управувањена човечки ресурси

Обука на обучувачи (ToT)

Вештини за преговарање

Стрес и управување со стрес

Ефективно управување со времето

Продажба и техники на продажба

Ефективно лидерство и менаџмент

Комуникациски вештини

Коучинг

Коучингот ќе ви помогне да покренете акција и да го надминете она што ве кочи и не ви овозможува напредок и успех во вашиот личен и професионален живот


Можеби ќе ве интересира:

ОНЛАЈН НАСТАВА: Кои се нејзините позитивни страни

КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ: Одлики на асертивна комуникација

КВАЛИТЕТНА РАБОТА совети и насоки како полесно да стигнете до неа?

Тековни УПИСИ АНГЛИСКИ ЈАЗИК во ЕСП

ОПШТ АНГЛИСКИ А1-Ц1

ИЕЛТС

ТОЕФЛ

Тековни ЈАЗИЧНИ уписи во ЕСП

ГЕРМАНСКИ ФРАНЦУСКИ

Албански Грчки

Руски Турски

Јазик

Компјутери

Обуки и работилници


Коучинг


Настани и опрема


Преводи

За Блогот

е-пошти: esp@esp.com.mk;

info@esp.com.mk

Телефони: 2 32 46 041 / 

075 446 706 /

071 324 170 

Повеќе од две децении со вас до вашиот успех

ЕСП - РАЗВОЈ И УПРАВУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ