ESP Logo

ЕСП РАЗВОЈ И УПРАВУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ

5 Совети за УСПЕШНА ИЕЛТС подготовка

5 совети за подготовка за ИЕЛТС насловна

Доколку сакате да работите или студирате во странство, неизбежно е полагањето на еден од меѓународните испити за познавање англиски јазик. Дали ќе одберете ТОЕФЛ или ИЕЛТС зависи од вашата цел, како и од критериумите на универзитетот или работното место. На пример, ТОЕФЛ тестот е популарен во САД додека ИЕЛТС се преферира во Обединетото Кралство и Азија.

Без разлика за кој тест и да се одлучите, потребно е темелно да се подготвите пред тестирањето. ЕСП е тука да ве научи како да го совладате материјалот и успешно да го положите испитот. Нашиот тим издвои 5 совети за ИЕЛТС подготовка кои со сигурност ќе ве однесат поблиску до целта:

ДОЗНАЈТЕ ИНФОРМАЦИИ ЗА САМИОТ ТЕСТ

За успешна ИЕЛТС подготовка, потребно е да научите колку што можете повеќе за самиот испит. Тоа ќе ви помогне да го победите првичниот страв, но и потемелно да се подготвите за тестот. Кога ќе дознаете повеќе за структурата на тестот и кога ќе видите примери од претходни ИЕЛТС тестови, ќе знаете на што точно да се фокусирате. Исто така, важно е да ги имате предвид и практичните аспекти.

Ваквите информации ќе ви овозможат подобро да се организирате. Па така, важно е да знаете дека ИЕЛТС тестот може да биде академски и општ, а се полага или на компјутер или на хартија. ИЕЛТС тестот има и посебна структура која се состои од четири главни секции (слушање, читање, говорење и пишување). Секоја од нив содржи повеќе задачи и се бодува од 0 до 9.

5 совети за ИЕЛТС подготовка 2

СЛЕДЕТЕ ЈА СТРУКТУРАТА

За успешна ИЕЛТС подготовка, од огромна важност е да ги вежбате истиот тип на прашања и задачи кои се дел од четирите главни секции. На пример, една од вежбите во секцијата „Говорење“ се состои од секојдневни конверзации поделени во три делови. Во првиот дел ќе ве прашаат општи прашања за вас и вашите интереси, во вториот дел ќе треба да зборувате и да дадете мислење на одредена тема, а во третиот дел ќе одговарате на прашања за истата тема.

Ако редовно ја правите оваа вежба и ако детално ги следите инструкциите, воопшто нема да имате проблем на денот на тестирањето. Ова правило важи за сите делови од ИЕЛТС испитот.

ПРАВЕТЕ ПРОБНИ ТЕСТОВИ

Сакате да ја научите структурата на ИЕЛТС тестот, но не знаете од каде да почнете? Без грижа, има еден куп бесплатни пробни тестови на интернет. Наш совет е да одвоите време, да се сконцентрирате и во најбрз можен рок да направите еден од тие тестови. Вака најдобро ќе ги увидите вашите предности и „маани“, а и ќе се запознаете со тестот од прва рака. Еве неколку линкови за бесплатен пробен ИЕЛТС тест и успешна ИЕЛТС подготовка:

https://takeielts.britishcouncil.org/take-ielts/prepare/free-ielts-practice-tests


https://www.ielts.org/usa/ielts-practice-test


https://www.english-exam.org/IELTS/practice_tests/

5 совети за ИЕЛТС подготовка 6

НАЈДЕТЕ ПАРТНЕРИ ЗА УЧЕЊЕ

Докажано е дека поголем број луѓе подобро учат во група. Па наместо сами да се соочувате со сложените задачи од испитот, зошто да не најдете партнер кој ќе ве поддржува и со кој ќе го делите истиот ентузијазам? Како што вели старата англиска поговорка „It takes a village to raise a child“, односно за да се оствари одредена цел, потребна е соработка помеѓу повеќе луѓе.

Покрај насоките од наставниците, на групните часови за ИЕЛТС подготовка во ЕСП, кандидатите дополнително се мотивираат едни со други и разменуваат знаења и искуства. Ваквата позитивна енергија само може да ви помогне во совладување на англискиот јазик и успешно полагање на испитот.

5 совети за ИЕЛТС подготовка 4

ВЕЖБАЈТЕ ГО САМИОТ ЈАЗИК

Во брзање да се положи испитот, кандидатите понекогаш забораваат дека главната цел е да се совлада англискиот јазик. На крајот, само така и ќе можете самоуверено да појдете на испитот и да го положите без проблем. Учењето да зборувате на англиски јазик е исто како да учите да возите автомобил. Доколку не го практикувате секој ден, вашите проблеми и страв нема да исчезнат. За да го совладате јазикот, ви препорачуваме неколку активности кои, исто така, ќе ви помогнат и при вашата ИЕЛТС подготовка:

       

  • Вклучете го јазикот во вашето секојдневие - Слушајте музика на англиски јазик, читајте англиски книги и електронски весници, гледајте видеа на англиски јазик. Дури можете и да заменувате зборови од мајчиниот со англискиот јазик додека размислувате или додека зборувате со вашите блиски.


  • Снимајте се како зборувате на англиски јазик - Нема потреба да се срамите, секој почнува од некаде. Со самото снимање, ќе станете посвесни за вашите знаења и способности, а, исто така, ќе се вежбате и за атмосферата на ИЕЛТС испитот.


  • Започнете да пишувате дневник на англиски јазик. Секој ден откако ќе завршите со пишувањето, проверете дали имате правописни грешки и размислете како можете да го подобрите текстот.

   

  • Научете ги клучните академски и формални изрази (However, moreover, therefore, unfortunately, In conclusion, In my opinion…). Тие ќе бидат од особена корист за

секциите „Пишување“ и „Говорење“.

        

  • Запознајте се со актуелни теми од академската сфера преку страниците како што се TED.com и National Geographic. Проширете го вокабуларот и категоризирајте ги академските изрази што ги користат говорниците.

      

Најважно од сѐ е да се забавувате! ИЕЛТС подготовката не треба да биде стресно и негативно искуство. Гледајте го испитот како начин да го усовршите англискиот јазик, да

си обезбедите подобра иднина и да научите повеќе за себе и за светот околу вас.


Тимот на ЕСП нуди настава по јазици и подготовка за меѓународни тестови веќе 22 години. Ние ги имаме ресурсите, искуството и знаењето за да ве обучиме како успешно да го положите ИЕЛТС тестот. Слободно контактирајте нѐ за повеќе информации, со задоволство ќе ви помогнеме да ги остварите вашите цели!

Наскоро ќе можете да прочитате новости, совети и структура на програмите за сите:

Јазични курсеви

Англиски јазик

Германски јазик

Француски јазик

Италијански јазик

Шпански јазик

Турски јазик

Грчки јазик

Руски јазик

Македонски јазик за странци

Албански јазик

Компјутерски курсеви

Канцелариско работење (word, excel, powerpoint)

Графички дизајн (Photoshop, Indesign, Illustrator)

Проектирање (AutoCAD, ArchiCAD)

Програмирање (Python, C++ )

Обуки и работилници

Развивање емотивна интелигенција

Мотивација

Застапување интереси

Решавање проблеми и донесување одлуки

Ефективно водење состаноци

Справување со тешки клиенти

Управување со тешки ситуации

Менаџирање со работна сила од далечина

Тим и градење тимови

Управување со тимови со високи перформанси

Стратешко планирање

Ангажираност на работното место

Управување со промени

Управување со проекти

Презентациски вештини

Иновативност и креативност (надвор од рамката)

Развој и управувањена човечки ресурси

Обука на обучувачи (ToT)

Вештини за преговарање

Стрес и управување со стрес

Ефективно управување со времето

Продажба и техники на продажба

Ефективно лидерство и менаџмент

Комуникациски вештини

Коучинг

Коучингот ќе ви помогне да покренете акција и да го надминете она што ве кочи и не ви овозможува напредок и успех во вашиот личен и професионален живот


Можеби ќе ве интересира:

ТОЕФЛ тест: Се што треба да знаете пред да полагате

СТРАНСКИ ЈАЗИК: 5 совети за побрзо совладување

КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ: Одлики на асертивна комуникација

Тековни УПИСИ АНГЛИСКИ ЈАЗИК во ЕСП

ОПШТ АНГЛИСКИ А1-Ц1

ИЕЛТС

ТОЕФЛ

Тековни ЈАЗИЧНИ уписи во ЕСП

ГЕРМАНСКИ ФРАНЦУСКИ

Албански Грчки

Руски Турски

Јазик

Компјутери

Обуки и работилници


Коучинг


Настани и опрема


Преводи

За Блогот

е-пошти: esp@esp.com.mk;

info@esp.com.mk

Телефони: 2 32 46 041 / 

075 446 706 /

071 324 170 

Повеќе од две децении со вас до вашиот успех

ЕСП - РАЗВОЈ И УПРАВУВАЊЕ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ